Společnost LICA vyhrála zakázku na dodávku a zprovoznění headendu pro satelitní HD multiplex České televize

Společnost LICA vyhrála zakázku na dodávku a zprovoznění headendu pro satelitní HD multiplex České televize
Společnost LICA s.r.o., přední specialista na velkoobchodní a maloobchodní prodej kompletní technologie pro televizní a kabelové rozvody, vyhrála zakázku na dodávku a zprovoznění headendu pro satelitní HD multiplex České televize a jeho následné rozšíření o kompresní technologii pro televizní vysílání.

Modernizace je pro Českou televizi nezbytná, protože s koncem roku 2014 vyprší platnost stávajících smluv na služby kódování, multiplexace a satelitního šíření. Nové řešení umožní České televizi lepší kontrolu nad kvalitou a technickými parametry vysílaného HD signálu a efektivnější využití pronajaté kapacity transpondéru pomocí nasazení statistického multiplexování.
Druhou etapou dodávky je rozšíření headendu o technické prostředky pro provoz multiplexu veřejné služby pro pozemní šíření ve vysílací síti RS7/MPX1a. To umožní velmi efektivní využití většiny infrastruktury satelitní části HD headendu.

Petr Link, CEO společnosti LICA, k výsledku výběrového řízení prohlásil: „Pro společnost LICA je vítězství ve výběrovém řízení důkazem, že již s předchozí šestiletou spoluprací bez jediného technologického výpadku byla Česká televize spokojena. Povedlo se nám dokázat, že i menší společnosti mohou být kvalitními a schopnými dodavateli.“

Společnost LICA tak bude navazovat na spolupráci z minulosti, kdy pro Českou televizi postavila předchozí kompresní technologii pro pozemní (terestrické) SD vysílání a šest let ho servisovala. „Další spolupráce pro nás znamená významný závazek a především odpovědnost zajistit technologicky naprosto spolehlivý provoz. Právě na spolehlivosti naše společnost staví a věřím, že zkušenosti s nasazením nejmodernějšího řešení, které je na trhu k dispozici, budeme využívat i v dalších projektech v oblastech zpracování obrazu a jeho distribuce,“ doplnil Petr Link, jež má sám v daném oboru více jak dvacetileté zkušenosti.